Visuele Restitutie therapie

In staat zijn weer meer te zien – voor veel patiënten met gezichtsveldverlies, als gevolg van neurologische schade, kan deze wens werkelijkheid worden.

Praktijk van der Zwaag biedt visuele restitutie therapie (VRT) aan – een visuele therapie die ontwikkeld is, en klinisch getest, op basis van jarenlang neuropsychologisch onderzoek aan de universiteit van Magdeburg.

Wat is VRT?
VRT staat voor Vision Restoration Therapy en is een op maat gemaakte, non-invasieve therapie die ingezet kan worden bij patiënten met gezichtsveldverlies. VRT is gebaseerd op het principe van breinplasticiteit. Plasticiteit betekent dat het brein levenslang in staat is neurale paden te reorganiseren op basis van nieuwe ervaringen. Het concept van VRT is dat herhaaldelijke stimulatie op het grensgebied tussen het intacte visuele veld en het blinde visuele veld leidt tot uitbreiding van zicht.

Voor wie is VRT geschikt?
VRT is geschikt voor patiënten met gezichtsveldverlies (hemianopsie, quadrantanopsie, tunnelvisie, scotoom) die veroorzaakt wordt door neurologische schade. Oorzaken van deze schade kunnen bijvoorbeeld zijn een hersenbloeding, hersenletsel of een hersentumor. Voor de therapie maakt het niet uit wanneer deze schade is opgetreden. Ook zijn er geen leeftijdslimieten.

Wat levert VRT op?
Al meer dan 1200 patiënten zijn behandeld met VRT. 88% van de patiënten meldt minstens één betekenisvol subjectief voordeel als gevolg van de therapie. Het merendeel van de verbeteringen hebben betrekking op:

  • Lezen
  • Wandelen / mobiliteit
  • Vertrouwen / onafhankelijkheid
  • Hobby’s
  • Tv kijken
  • Uit eten gaan

Patiënten melden ook een daling van de verwondingen door vallen en stoten en enkele patiënten waren weer in staat om auto te rijden. 76% van de patiënten die de VRT doorliepen, lieten een meetbare verbetering zien in hun visuele veld. Het resultaat van VRT bij de behandeling van gezichtsveldverlies:

 

Gezichtsveld voor VRT

Gezichtsveld voor VRT

Gezichtsveld na VRT

Gezichtsveld na VRT

Hoe ziet de therapie eruit?
Omdat VRT een op maat gemaakte therapie is, heeft u voorafgaand een status onderzoek nodig. Deze vindt plaats bij ons op de praktijk en duurt zo’n 2 à 4 uur. Op basis van deze gegevens wordt de therapie gepersonaliseerd. De therapie zelf:

  • Is gewoon bij u thuis achter de computer
  • Duurt ongeveer zes maanden
  • En kost per dag maximaal één uur van uw tijd

Tijdens de therapie sessie zit u voor de computermonitor en rust uw hoofd comfortabel op de kinsteun. Terwijl u kijkt naar het fixatiepunt, verschijnen er op specifieke plaatsen lichtstimuli op het scherm. Wanneer u deze ziet, bevestigt u dit door op een knop te drukken. De posities van de lichtstimuli worden door ons zo gekozen dat deze voornamelijk verschijnen in gebieden met een hoge potentie voor verbetering. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe VRT werkt:

VRT positie

Voor de therapie heeft u nodig een computer en een 17/19 inch monitor. De kinsteun en de software (met de op maat gemaakte therapie) ontvangt u van ons. Maandelijks ontvangt u een evaluatierapport over de actuele status van uw gezichtsveld en uw (eventuele) progressie.

Extra informatie
Voor de behandeling van gezichtsveldverlies maakt Praktijk Van der Zwaag gebruik van de software van Novavision Voor een kostenoverzicht kunt u een mailtje sturen naar info@praktijkvanderzwaag.nl of bellen met het nummer 050 – 52 78 743. Hieronder kunt u een filmpje bekijken waarin belangrijke wetenschappers uitleggen hoe breinplasticiteit en VRT gebruikt kan worden bij het revalideren van hemianopsie.

KUNNEN WIJ U ERGENS MEE HELPEN?

U kunt contact met ons opnemen via één van onderstaande knoppen. Wij helpen u graag verder.